Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Tom Hatlestad mottar Blance Majors Forsoningspris

Blanche Majors Forsoningspris 2010 går til fotograf Tom Hatlestad og hans fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom - På sporet av frihet. Prisutdelingen finner sted på Litteraturhuset kl 17-19 mandag den 22. november.
PRESSEMELDING:

PROGRAM:
• Konferansier: Vidar Fjeldstad
• ”Hvorfor en pris om forsoning” ved Helga Arntzen
• Musikalsk innslag ved Kristin Minde
• Portrett av Blanche Major ved Peter Major
• Hovedforedrag: "Frihet – hva er det?" ved filosof Tore Frost
• Om prisvinneren ved Morten Krogvold
• Overrekkelse av Blanche Majors Forsoningspris til Tom Hatlestad ved Helga Arntzen
• Prisvinnerens takketale ved Tom Hatlestad
• Musikalsk innslag ved Kristin Minde

Blanche Major
Blanche Major var 19 år da hennes mor, far og 31 andre slektninger ble sendt til Auschwitz og drept i gasskammeret. Bare Blanche og en søster overlevde.
– Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er sikker på at vi kan gjøre noe med fremtiden, sier Blanche Major i dag. Blanche Major er Aktive Fredsreisers beskytter og minner oss hver dag om at forsoning er likeverdig kunnskap i kampen for en bedre verden.

Blanche Majors forsoningspris
Blanche Majors Forsoningspris tildeles personer eller organisasjoner som på ulike plan engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. Det er ideologen og gründeren av aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, som har tatt initiativet til prisen som er på 30 000 kroner, et diplom og en medalje.

Prisen er tidligere tildelt Enver Djuliman (2003), Anne Kristine Herje (2004), Inge Eidsvåg (2005), Petter Skauen (2006), Safia Y. Abdi (2007), Elias Akselsen (2008) og Asgeir Føyen (2009).

Prisvinner 2010 – Tom Hatlestad
Tom Hatlestad tildeles Blanche Majors forsoningspris for hans fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom – på sporet av frihet.
I slutten av 2008 dro fotograf Tom Hatlestad ut på en fire måneders lang og spennende reise med sin Land Rover fra Norge til Bangladesh. Målet var å undersøke hvordan mennesker han møtte underveis beskrev og opplevde ordet eller begrepet ”frihet”. Til nå har 150 mennesker skrevet ned deres tanker og blitt fotografert, resultatet er utstillingen Tracing Freedom.
Ved å presentere ”frihet” som en allmennmenneskelig fellesnevner legger Hatlestad til rette for forsoning og forståelse mellom mennesker med ulik tilhørighet. På reisen snakket han med mennesker fra 30 land og alle samfunnslag.

– Mye er felles i hva folk i uliker deler av verden forbinder med begrepet frihet. Noen av de dypeste og mest tankevekkende svarene fikk jeg fra mennesker som vi oppfatter som fattige og med små ressurser, for eksempel folk som ikke kan lese og skrive.

- For min egen del har reisen utfordret måten jeg oppfatter verden på. Vår mangel på egen frihet bunner ofte i fordommer og feilaktive forestillinger av andre, sier Tom Hatlestad.

Til nå har nesten 70 000 mennesker i Bangladesh, Nepal og Norge sett utstillingen som også har vært vist utendørs, blant annet utenfor Oslo Rådhus i august i år. Utstillingen vil også bli vist i Fredsparken i Risør i august 2011.

For mer informasjon:
www.tomhatlestad.com
www.freedomtrack.no
www.aktive-fredsreiser.no


 - Utstillingen Tracing Freedom på Rådhusplassen
Utstillingen Tracing Freedom på Rådhusplassen
Tom Hatlestad - Dr Junus
Dr Junus
Tom Hatlestad
Tom Hatlestad - Petter Stordalen
Petter Stordalen
Tom Hatlestad
Tom Hatlestad - Marthe - Russland
Marthe - Russland
Tom Hatlestad
Tom Hatlestad - Sam - England
Sam - England
Tom Hatlestad
Tom Hatlestad - Shahrouk
Shahrouk
Tom Hatlestad
Tom Hatlestad - Mahasweta Devi
Mahasweta Devi
Tom Hatlestad

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu